Профилометриска анализа на дентални ерозии

Longurova, Natasa (2019) Профилометриска анализа на дентални ерозии. In: 8-ми Научен симпозиум „Мултидисциплинарен пристап во стоматолошката практика", 06 Apr 2019, Stip, Macedonia. (Submitted)

[thumbnail of Shtip.pdf]
Preview
Text
Shtip.pdf

Download (417kB) | Preview
[thumbnail of Shtip 1.pdf]
Preview
Text
Shtip 1.pdf

Download (168kB) | Preview
[thumbnail of Наташа симпозиум.pdf]
Preview
Text
Наташа симпозиум.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Квалитетот на стоматолошката заштита и современите достигнувања во стоматолошката наука зависат од познавањето на каректеристиките на забите и на основните принципи и механизми кои се вклучени во нивната интеракција со околните медиуми. Токму ерозијата на забите е резултат на интеракцијата на забите со ерозивни киселини кои повеќе или помалку ги има во храната и пијалоците кои секојдневно ги внесуваме.
Многуброните литературни податоци и научни истражувања кои нагласуваат потреба од понатамошни истражувања во оваа област не потикнаа и мотивираа да истражуваме кон нови предизвици кои генерираат нови вредности наспроти традиционалниот пристап кон денталните ерозии и емпириски мерки кои кај сите пациенти подеднакво не се ефикасни. Имајќи предвид дека ерозијата се случува на површината и истата ја менува нејзината структура во истражувњата се применуваат поголом број на мерни методи и техники за утврдување и мерење на настанатите промени на површината.
Во контекст на споменатото, темата е насочена кон квантитативната загуба на емајлот и дентинот со помош на профилометриско мерење после примена на ерозивен предизвик (експериментално предизвикана ерозија) а потоа примена на различни пасти со флуор.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 09 Apr 2019 12:32
Last Modified: 09 Apr 2019 12:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21906

Actions (login required)

View Item View Item