Можност за примена на подземна гасификација на јаглен на наоѓалиштето Живојно

Karanakova Stefanovska, Radmila and Panov, Zoran and Popovski, Risto and Dambov, Risto and Murtanovski, Pece (2018) Можност за примена на подземна гасификација на јаглен на наоѓалиштето Живојно. Подекс – Повекс ’18. pp. 165-172. ISSN 978-608-65530-4-3

[thumbnail of podeks repozitorium.pdf]
Preview
Text
podeks repozitorium.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд станува збор за можноста за воведување на подземната гасификаија на јаглени во Република Македонија. Имено, оваа нова технологија како еден од основните претставници на т.н. технологии со нула емисија на стаклени гасови е една од реалните алтернативи на конвенционалните методи на експлоатација (површински и подземен начин на експлоатација). Имено, според досегашните истражувања направени за наоѓалиштата на јаглен му даваат предност на наоѓалиштето Живојно. Ова значи, потреба од почнување на истражувања за утврдување од можноста за гасификација на
овие наоѓалиште, особено во деловите од јагленовите слоеви кои не се планирани да се откопуваат со постојните главни рударски проекти.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Radmila Karanakova Stefanovska
Date Deposited: 28 Mar 2019 09:58
Last Modified: 28 Mar 2019 09:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21845

Actions (login required)

View Item View Item