Модифицирани полимерни материјали и методи на апликација кај индиректните протетски реставративни процедури

Mickovska, Daniela (2019) Модифицирани полимерни материјали и методи на апликација кај индиректните протетски реставративни процедури. Other thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of Специјалистички труд Даниела Мицковска 2019.pdf]
Preview
Text
Специјалистички труд Даниела Мицковска 2019.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Употребата на без металните материјали, како градивни материјал за изработка на протетски надоместоци, поставува и одредени услови за самиот без метален систем. Цврстината на материјалите треба да се усогласи со индикациите, мора да постои хемиска стабилност, и над се да бидат исполнети високите цели за изработка на конструкција со естетски карактер. Врз основа на идејата дека иднината на без металните материјали не е само во користењето на керамиката и цирконијата, на пазарот се појавија и модифицирани полимерни материјали кој се со понов датум. Овие материјали по хемиски состав преставуваат поли-етер-етер-кетон, а според физичките карактеристики кои го поседуваат во однос на цврстина, биокомпатибилност и естетика, наоѓаат широка примена во стоматолошката протетика. Модифицираните полимерни материјали може да се користат за изработка на базата кај коронките, мостовите конструкции во фронталната и бочната регија, покровни протези преку имплантанти и парцијални скелетирани протези.

Клучни зборови
Без металните материјали, модифицирани полимери, биокомпатибилност, естетика, биомедицина, поли-етер-етер-кетон, CAD/CAM систем, 3D принтање.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 26 Feb 2019 10:46
Last Modified: 28 Mar 2019 10:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21634

Actions (login required)

View Item View Item