Анализа на локалните стратешки документи од аспект на принципот на недискриминација и еднаквост

Ananiev, Jovan and Poposka, Zaneta and Amdiju, Natasa (2016) Анализа на локалните стратешки документи од аспект на принципот на недискриминација и еднаквост. ADI, Gostivar.

[thumbnail of ALSDAPNE.pdf]
Preview
Text
ALSDAPNE.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Предизвик на анализата беше мапирањето на едно место на состојбите со
вклученоста на принципот на недискриминација и еднаквост во локалните стратешки
политики во осум (8) општини во Република Македонија со различен демографски,
економски и социјален развој. Дополнително, анализата на состојбите со практиките
за секоја општина посебно е најважниот дел од анализата, која ќе обезбеди насоки за
промена во локалната практика во следните циклуси на стратешко планирање, со цел
надминување на постојните предизвици заедно со граѓанскиот сектор.
Оправданоста за изработката на анализата е потребата од јасно претставување
на практиката во локалните средини низ државата, давање на препораки за нејзино
унапредување од аспект на принципот на недискриминација и еднаквост и планирање
на заедничка акција со локалните граѓански организации, преточени во конректни
планови за акција во секоја од определените општини.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Jovan Ananiev
Date Deposited: 18 Feb 2019 09:39
Last Modified: 18 Feb 2019 09:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21587

Actions (login required)

View Item View Item