Резултати од постапката за утврдување на репрезентативност на синдикатите и здруженијата на работодавци во РМ (второ пребројување)

Majhosev, Andon and Belovski, Vojo and Pavlovski, Jani (2018) Резултати од постапката за утврдување на репрезентативност на синдикатите и здруженијата на работодавци во РМ (второ пребројување). In: Fifth International Scientific Conference: Social Changes in the Global World, 06-07 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of ilovepdf_merged2.pdf]
Preview
Text
ilovepdf_merged2.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Трудот ја обработува проблематиката на претставувањето на
синдикатите и здруженијата на работодавци во процесот на
колективното преговарање и трипартитните тела и институции во Република Македонија, каде акцент е ставен на репрезентативниот модел на претставување.
Во трудот се анализирани позитивните и негативните страни на
мнозинскиот и репрезентативниот модел на претставување. Во тој контекст, анализирани се одредбите на Законот за работни односи кои се однесуваат на критериумите за репрезентативност на синдикатите и здруженијата на работодавци. Исто така, во трудот е aнализирана улогата, надлежностите и структурата на Комисијата за утврдување на репрезентативност, како и целокупната правна процедура за добивање на репрезентативен статус на синдикатот и здруженијата на работодавци.
Во посебен дел од трудот табеларно се претставени резултатите одпостапката за утврдување на репрезентативноста на синдикатите издруженијата на работодавци од второто пребројување.
На крајот од трудот се содржани заклучоците од истражувањето.
Kлучни зборови: репрезентативен модел, синдикат, здружение наработодавачи, критериуму за репрезентативност, Комисија за
утврдување на репрезентативност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 15 Feb 2019 08:47
Last Modified: 13 Aug 2019 10:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21574

Actions (login required)

View Item View Item