Регулирање на радиодифузните програми во македонското законодавство и заштита на демократските вредности и принципи

Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana and Majhosev, Andon and Donev, Dragan (2018) Регулирање на радиодифузните програми во македонското законодавство и заштита на демократските вредности и принципи. In: Петта меѓународна научна конференција: Општествените промени во глобалниот свет, 06-07 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of ilovepdf_merged.pdf]
Preview
Text
ilovepdf_merged.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Една од главните цели за регулирање на радиодифузните програми е заштитата на публиката од содржини кои можат да и нанесат штета или да го повредат потрошувачот. Кога станува збор за рекламирањето потрошувачите треба да се заштитат од лажни или заведувачки рекламни пораки. Исто така, друга цел на регулирањето на радиодифузијата е заштита на слободата на изразување и демократските вредности на општеството, негување и развивање на културниот идентитет, промовирање на толеранцијата и културниот дијалог.
Во трудот ќе се осврнеме на регулаторните мерки за заштита на демократските принципи и вредности и на индивидуалните права како што се: правото на приватност, заштитата на достоинството, заштита од нанесување штета, правото на одговор и исправка. Исто така, ќе ги разгледаме и регулаторните аспекти на заштитата на малолетниците од содржини коишто можат негативно да влијаат врз развојот на децата, препознавање и заштита од говор на омраза, содржини со кои се поттикнува криминал, безредие или расна, верска или етничка омраза и нетрпеливост.
Клучни зборови: гледач, реклами, заштита на децата, право на одговор, право на исправка, толеранција

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 15 Feb 2019 08:46
Last Modified: 07 May 2019 08:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21571

Actions (login required)

View Item View Item