Договорот од Преспа помеѓу Република Македонија и Република Грција низ призмата на меѓународното право

Nikodinovska Krstevska, Ana (2018) Договорот од Преспа помеѓу Република Македонија и Република Грција низ призмата на меѓународното право. Годишен зборник на Правен факултет, 8. pp. 125-131. ISSN 1857-7229

[thumbnail of The Treaty of Prespa between Macedonia and Greece through the prism of International Law, Nikodinovska Krstevska Ana.pdf]
Preview
Text
The Treaty of Prespa between Macedonia and Greece through the prism of International Law, Nikodinovska Krstevska Ana.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Со Договорот од Преспа склучен меѓу Република Македонија и Република Грција,
всушност ѝ се наметна обврска на Република Македонија да го смени името во Република
Северна Македонија, како ѝ да изврши серија на промени во внатрешно-политичкиот систем со
кои се поткопуваат и се уништуваат државно-правниот и етничкиот идентитет на Републиката и
на македонскиот народ. Договорот, освен тоа што е склучен на противправен начен со повреда
на суштински норми од внатрешниот поредок на македонската држава, тој според општото
меѓународно право поседува и недозволен предмет на преговарање кој е спротивен на основните
јус когенс норми на меѓународната заедница, како што се: правото на самоопределување на
народите, принципот на суверена еднаковст на државите и забраната за мешање во внатрешните
работи на државите. Тргнувајќи од тоа, трудот има за цел да го анализира Договорот од Преспа
низ призмата на меѓународното право, да ги елаборира повредите и да ги утврди основите за
ништовност врз основа на одредбите од Виенската конвенција за договороно право од 1969 г.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 15 Mar 2019 12:41
Last Modified: 15 Mar 2019 12:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21552

Actions (login required)

View Item View Item