Вонсудска контрола за работата на јавната администрација - Народен правобранител

Denkova, Jadranka and Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana and Denkova, Branka (2018) Вонсудска контрола за работата на јавната администрација - Народен правобранител. In: 5th International Scientific Conference: Social changes in the global world, 06-07 Sept 2018, Stip, Republic of Macedonia.

[thumbnail of ZA REPOZITORIUM.pdf]
Preview
Text
ZA REPOZITORIUM.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Од многубројните законски надлежности предвидени со Законот за Народен правобранител во Република Македонија овој труд е насочен кон надлежноста вршење контрола над законитоста, но и целисходноста на преземените дејства и донесените одлуки од страна на вработените во државните органи (јавната администрација.Целта на овој труд е да направи анализа на еден сегмент, од многубројните надлежности, а тоа е да се согледа кои дејства и активности ги презема Народниот правобранител како контролор на работата на државните органи, односно државната администрациија во Република Македонија. Во истражувањето се користи методот на анализа на законските и подзаконските акти, статистичките показатели, како и други релевантни показатели кои укажуваат на улогата на Народниот правобранител во Република Македонија како контролор на работата на јавната администрација. Резултатите од истражувањето одговараат на прашањето кои мерки и средствата ги презел Народниот правобранител при вршењето на Улогата заштита на правата и слободите на граѓаните при барање на услуги од страна на јавната администрација. Од анализата на релевантните податоци дојдено е до заклучок дека Народниот правобранител во Република Македонија не ја остварува во доволна мера улогата на контролор на работата на јавната администрација. Се јавува потреба Народниот правобранител во Република Македонија да иницира активности кои ќе дејствуваат превентивно
бидат корективни мерки за ефикасно работење на јавната
администрација.
Клучни зборови: јавна администрација, ефикасност, контрола,
државни органи, заштита

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: УДК.351.941(497.7)
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Jadranka Denkova
Date Deposited: 11 Feb 2019 07:55
Last Modified: 31 Oct 2019 09:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21542

Actions (login required)

View Item View Item