Реформите во Меѓународниот монетарен фонд за побрз економски развој во земјите во развој

Paceskoski, Vlatko and Nikoloski, Krume (2018) Реформите во Меѓународниот монетарен фонд за побрз економски развој во земјите во развој. International Journal Scientific Papers, 28.5. ISSN 1857-923X

[thumbnail of 401.  Scientific 28.5.pdf]
Preview
Text
401. Scientific 28.5.pdf

Download (599kB) | Preview

Abstract

Истражувањата покажуваат дека начините на финансирање на економскиот развој на Земјите во развој и меѓународниот финансиски систем, не се прилагодени и не одговараат целосно на развојните потреби на овие држави. Системот на меѓународно финансирање на развојот, во чии рамки забележливо учество имаат меѓународните финансиски институции не претставуваат адекватен инструмент за помагање на развојот на стопанствата на Земјите во развој. Конкретно, овој систем треба да се реформира. Потребно е, системот да ги вгради елементите на автоматизам, стабилност и континуитет. На овој начин ќе се овозможи поголем интензитет и динамика во економскиот раст, како и подобрување на квалитетот на тој раст на земјите во развој. Клучни зборови: Реформи, меѓународно финансирање, земји во развој, економски раст

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Krume Nikoloski
Date Deposited: 07 Feb 2019 08:05
Last Modified: 20 Aug 2019 08:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21534

Actions (login required)

View Item View Item