Кероловската фантастика на Јан Лари

Denkova, Jovanka (2018) Кероловската фантастика на Јан Лари. In: Third international Scientific Conference - FILKO, 26-27.04.2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of филко2018.pdf]
Preview
Text
филко2018.pdf

Download (974kB) | Preview

Abstract

Во овој труд со наслов „Кероловската фантастика на Јан Лари“ авторката се осврнува на творештвото за деца на познатиот руски автор Јан Лари. Акцентот ќе се стави на анализа на фантастиката во неговото творештво која е најочигледна во неговиот роман „Необичните доживувања на Карик и Валја“. Врз основа на претходно докажани и експлицирани теориски поставки за фантастиката во литературата за деца, од познати и еминентни теоретичари на литературата за деца, авторката на трудот ќе направи обид да ги открие елементите на фантастичното во горепосочениот роман, конкретно елементите на она што во теоријата на литературата е познато како „кероловска фантастика“. Вниманието ќе се стави на тоа да се посочи колку Лари се придржувал кон фантастиката, дали таа била негова примарна цел и сл.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 04 Feb 2019 08:53
Last Modified: 04 Feb 2019 08:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21292

Actions (login required)

View Item View Item