Менаџментот и одлучувањето

Belovski, Vojo (2018) Менаџментот и одлучувањето. Општествените промени во глобалниот свет (5). ISSN 978-608-244-353-9

[thumbnail of 2018 DA  Konferencija Menaxmentot i odlucuvaweto(2).pdf]
Preview
Text
2018 DA Konferencija Menaxmentot i odlucuvaweto(2).pdf

Download (925kB) | Preview

Abstract

Авторот на овој труд си постави за цел да проучи неколку свески еминетни експерти од областа на менаџментот и да Ви ги презентира нивните размислувања за начините на одлучување на менаџерите во трговските друштва.
Во трудот се анализираат предностите и недостатоците на индивидуалното и колективното одлучување.
Зошто е потребен менаџментот-науката за менаџмент. Како човечанството опстојувало без наука за менаџмент, а постигнати се инзворедни успеси на многу полиња.
Какви способности и вредности требада поседува еден врвен мемаџер.
Кога некој ќе стане менаџер, ќе добие формална власт и моќ, а не поседува фактички авторитет и не знае што да прави со таа своја позиција - залутал во менаџери - потсетува на зборовите на Шекспир: “О, човеку, надмено суштество! Штом дојдеш до власта почнуваш да правиш такви глупости под небесниот свод од кои дури и ангелите плачат”.
Покрај образованието од областа на менаџментот и перманентното усовршување, “во реалниот свет на практичниот менаџмент, залагањето, здравиот разум, уличното лукавство и заемната согласност се она што донесува успех.
Модерниот - новиот менаџер не би бил современ и успешен, ако не размислува во соодветен временски распон и не биде ориентиран кон иднината.
Формална власт (легални формални овластувања) во рацете на компетентна личност (способност и стручност да се биде достоен за достапност на менаџерска функција) е вистински менаџерски избор.

Клучни зборови: компетентност и стручност, ориентираност кон иднината, индивидуалното и колективното одлучување.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 04 Feb 2019 08:52
Last Modified: 01 Apr 2019 13:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21291

Actions (login required)

View Item View Item