Директор и работниот однос

Belovski, Vojo (2018) Директор и работниот однос. Годишен зборник на Правен факултет бр. 8 од 2018 (8). pp. 29-40. ISSN 1857 – 8713

[thumbnail of Belovski.pdf]
Preview
Text
Belovski.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Директор (менаџер) е лице кое раководи или управува со едно правно лице. Статусот, изборот, овластувањата и одговорности на директорот се регулираат со законски прописи и – или со статутот и други основни акти на правното лице. Кај трговските друштва, кај нас, е во употреба терминот управител во друштвото со ограничена одговорност, односно член на управниот орган кај акционерските друштва. Во употреба е и терминот главен директор, извршен директор, генерален директор, комерцијален директор и сл. На високообразовните установи – факултети, наместо директор, во употреба е називот декан, а во универзитетите е називот ректор.
Тие лица ја имаат управувачката функција (во поширока смисла), под која се подразбира работоводењето и застапувањето на трговските друштва и други правни лица.
Целта на овој труд е да направиме јасна динстинкција помеѓу договорот за вработување на работниците и т.н. менаџерскиот договор.
Формална власт (легални формални овластувања) во рацете на компетентна личност (способност и стручност да се биде достоен за достапност на менаџерска функција) е вистински менаџерски избор.
Во овој труд посебно ќе се осврнеме на прашањето за договорот за вработување на деловни лица (менаџерски договор).
Клучни зборови: раководење, застапување, управување, одлучувањето, менаџмент

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 04 Feb 2019 08:52
Last Modified: 01 Apr 2019 13:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21285

Actions (login required)

View Item View Item