Културолошки импликации во изучувањето на деловен англиски како странски јазик и неговата културолошки импликации во изучувањето

Donev, Dragan and Iliev, Krste and Pop Zarieva, Natalija (2018) Културолошки импликации во изучувањето на деловен англиски како странски јазик и неговата културолошки импликации во изучувањето. Годишен зборник 2018 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 9 (11). pp. 77-81. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Zbornik 2018 1 Kulturoloski implikacii.pdf]
Preview
Text
Zbornik 2018 1 Kulturoloski implikacii.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Културолошките аспекти сѐ почесто се во фокусот на истражувањата поврзани со наставата по англиски како странски јазик. Во овој труд ќе се обидеме на кратко да дадеме преглед на ставовите од еминентни истражувачи од оваа област изнесени во нивни трудови на оваа тематика, како и влијанието на културолошките аспекти во изучувањето на англискиот како странски јазик и нивното влијание во комуникацијата во меѓународниот глобализиран контекст. Притоа ќе биде анализирана улогата што културата ја има во општествените ситуации на
современиот живот. Ќе бидат презентирани мислењата на повеќе автори, како и нивни сознанија, откритија и предлози во однос на потребата од акцентот врз културните особини како ваќен аспект во изучувањето на англискиот како странски јазик во време на глобализацијата. на современиот живот. Ќе се фокусираме на англискиот како лингва франка во меѓукултурни контакти.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 04 Feb 2019 08:50
Last Modified: 05 Feb 2021 10:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21274

Actions (login required)

View Item View Item