Односот меѓу трудовото и социјалното право со осврт на предизвиците на социјалното право во Република Македонија

Todorova, Biljana and Belovski, Vojo (2018) Односот меѓу трудовото и социјалното право со осврт на предизвиците на социјалното право во Република Македонија. Годишен зборник на Правен факултет (8). pp. 128-136. ISSN 1857 – 8713

[thumbnail of Zbornik PF 2018 Todorova, Belovski.pdf]
Preview
Text
Zbornik PF 2018 Todorova, Belovski.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Актуелизирањето на односот меѓу трудовото право и социјалното право, како гранки на правото и како наставно-научни дисциплини, е поттикнато од сознанието дека социјалното право е поретко застапено во студиските програми на правните факултети во Република Македонија, и кога станува збор за државните и за приватните универзитети.
Во трудот ќе биде направен основен преглед на мислењата за односот меѓу овие две гранки на правото и наставно- научни дисциплини, како и преглед на статистичките показатели за тоа каде и како се изучува социјалното право во Република Македонија и во некои земји од Европска Унија.
Еден дел ќе биде посветен на предизвиците на социјалното право и на социјалната политика во нашата земја со оглед на пошироката општествено-економска состојба во државата и во рамките на сложениот процес на приближување на социјалната политика кон европскиот модел на социјална политика.
Клучни зборови: правна наука, правна гранка, наставно-

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Biljana Todorova
Date Deposited: 01 Feb 2019 10:11
Last Modified: 20 Aug 2019 10:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21256

Actions (login required)

View Item View Item