Идентитет и веродостојност на уредите Internet of Things (IoT)

Cerepnalkovska Dukovska, Snezana and Gelev, Saso (2018) Идентитет и веродостојност на уредите Internet of Things (IoT). In: Шеста меѓународна научна конференција на тема: „Науката - подршка на развојот во Југоисточна Европа“, 21 Dec 2018, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of EUBA-Gelev trud 1.pdf]
Preview
Text
EUBA-Gelev trud 1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт: Електронските уреди и сензори кои меѓусебно комуницираат преку компјутерска мрежа и носат одлуки без интервенција на човек се наречени Internet of Things (IoT). Бројот на овие уреди рапидно се зголемува при што потенцијално носи ризици и предизвици кои треба да се намалуваат и надминуваат. Како атрактивна примена на овие уреди се автономните возила кои треба да комуницираат меѓусебно преку интерфејс машина-машина и да добиваат информации од сензорите на патот за да носат одлуки во многу краток временски интервал. Предизвикот на идентификација на овие уреди и сензори, кои комуницираат информации, а некои од нив носат одлуки, го менува традиционалниот начин на одржување на пристапите. Имено, бројот на уредите и сензорите рапидно се зголемува и неодржливо е мануелно управување на автентикацијата. Во трудот се обработува постапка која инволвира шема на атрибути на уредите базирана на принцип на хипотези. Предизвик кој се дискутира е и контекстот на информациите кои се разменуваат заради веродостојноста за носење на одлуки која потенцијално е ризик кој може да има несакани последици од голем размер. За намалување на овие ризици на прифатливо ниво, во трудот се обработува постапка со која може да се одредува веродостојноста на податоците во опсег.
Клучни зборови: IoT, идентификација, автентикација, веродостојност, хипотези, Бенфорд-ски закон

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 17 Jan 2019 09:55
Last Modified: 17 Jan 2019 09:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21167

Actions (login required)

View Item View Item