Основи на економика на јавни служби (избрани теми)-Практикум

Josheski, Dushko and Bardarova, Snezana (2018) Основи на економика на јавни служби (избрани теми)-Практикум. ISBN 978-608-244-560-1.

Full text not available from this repository.

Abstract

Овој практикум се состои од 35 решени задачи и 2 задачи кои се состојат од одговор на зададените прашања. Зaдачите кои се решени се од следниве теми: Хиксова и Маршалијанска функција на побарувачка, Оптимално оданочување на доходот, Оданочување на стоки, Оданочување на капитал, Влијанието на даноците врз каматните стапки и доходот, понатаму Еквилибриумот во загадување, Парето оптимално оданочување на доходот, Корективно оданочување на Пигу, Оптимално линеарно оданочување, Јавни добра, Даночни приходи и даночна инциденца, Даноците на Пигу загадувањето и работните места, Втората фундаментална теорема на економијата на благосостојбата и нејзините претпоставки, Интензивната реакција на понудата на труд на даноците, Екстензивната реакција на понудата на труд на даноците, Нееднаквост на доходот и редистрибуција, Прогресивно оданочување на доходот, Побарувачката за здравствени услуги и здравственото осигурување, Оптимално социјално осигурување, Даночна инциденца и вкупна загуба од воведувањето на даноците, Првата и втората фундаментална теорема на економијата на благосостојбата и оданочувањето, Ефектот на владините субвенции и др.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dusko Josevski
Date Deposited: 15 Jan 2019 14:49
Last Modified: 15 Jan 2019 14:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21111

Actions (login required)

View Item View Item