Анализа на конкуренцијата во бизнис секторот

Gureska, Simona and Jakimovska, Frosina and Filiposki, Oliver (2017) Анализа на конкуренцијата во бизнис секторот. In: Зборник на трудови од втората меѓународна научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, 27 May 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of 2322-157-3934-1-10-20180902.pdf]
Preview
Text
2322-157-3934-1-10-20180902.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе биде претставена основна
рамка за анализа на конкуренцијата, збогатена и
проширена со практични примери од компании како
дел од бизнис заедницата.
Конкуренција во бизнис секторот значи
натпревар или борба помеѓу трговците и
претпријатијата за освојување на поголем дел од
пазарот со цел да можат да остварат поголем профит.
Заради заштита на веќе освоениот пазар,
зголемувањето на продуктивноста и одржување на
ликвидноста, конкуренцијата во бизнис секторот може
да има клучна улога за успешно и долгорочно
опстојување на пазарот, што е и главен приоритет на
секој менаџер, сопственик или трговец, особено ако
станува збор за нелојална конкуренција.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Oliver Filiposki
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:15
Last Modified: 14 Jan 2019 13:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21069

Actions (login required)

View Item View Item