Биоинформатика - скрипта

Stojanov, Done (2018) Биоинформатика - скрипта. ISBN 978-608-244-575-5.

[thumbnail of SkriptaBioinformatika1-1-7.pdf]
Preview
Text
SkriptaBioinformatika1-1-7.pdf

Download (632kB) | Preview

Abstract

Ракописот претставува сеопфатен преглед на најчесто користените методи и алгоритми за порамнување и пребарување на генетски секвенци. Содржината на ракописот е организирана во пет поглавја. Во првото поглавје читателот се запознава со основните концепти од молекуларна биологија. Детерминистичките алгоритми базирани на динамичко програмирање се анализирани во првиот дел од второто поглавје. Во вториот дел од второто поглавје читателот се запознава со хевристичките пристапи за пребарување и порамнување, како и алгоритмите базирани на индексирање на големи податоци. Стеблата на суфикси како погодна податочна структура за истата намена се анализирани во третото поглавје. Еволуциските модели кои се базирани на Маркови модели се елаборирани во четвртото поглавје, додека методите за филогенетска анализа се опишани во последното поглавје.
РАКОПИСОТ Е НАМЕНЕТ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД 8 (ОСМИ) СЕМЕСТАР НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ИНФОРМАТИКА, НАСОКА: КОМПЈУТЕРСКИ НАУКИ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ - ШТИП.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Done Stojanov
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:09
Last Modified: 14 Jan 2019 13:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21066

Actions (login required)

View Item View Item