Активен третман на руднички води

Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita and Golomeov, Blagoj (2018) Активен третман на руднички води. Natural resources and technologies, 12 (12). pp. 69-76. ISSN 185-6966

[thumbnail of 2331] Text
2331

Download (3kB)

Abstract

Во овој труд се презентирани технологиите за активен третман на руднички води, нивната примена, ефективност, трошоци и ограничувања. Изборот се прави во зависност од техничкиот и од економскиот фактор. Кај активниот третман, почетните трошоци може да бидат пониски отколку кај пасивниот, но бидејќи користат процеси кои се оперативно интензивни, вкупните трошоците за нив се поголеми, како резултат на трошоците за опрема, хемикалиите кои се применуваат и учеството на работната сила. Овој процес е долгорочен и претставува трајна обврска.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:03
Last Modified: 14 Jan 2019 13:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21063

Actions (login required)

View Item View Item