Анализа на трговските релации меѓу Европската Унија и Кина

Cabuleva, Kostadinka and Miteva-Kacarski, Emilija and Paceskoski, Vlatko (2018) Анализа на трговските релации меѓу Европската Унија и Кина. Годишен зборник 2018, Економски факултет, 15. pp. 189-196. ISSN 1857-7628

[thumbnail of Analiza Kina.pdf]
Preview
Text
Analiza Kina.pdf

Download (649kB) | Preview

Abstract

Во последната деценија, можеме да сведочиме за уникатно проширување и продлабочување на билатералните економски и до одреден степен не економски односи меѓу ЕУ и Кина.. Во трудот се анализира трговската размена меѓу ЕУ и Кина и наодите покажуваат дека блиската врска меѓу ЕУ и Кина е особено заснована на трговијата со стоки, особено на интра-индустриска трговија со индустриски производи, а трговскиот дефицит произлегува од трговијата со машини и транспортна опрема и разни готови производи. За ефикасно справување со трговскиот дефицит тие мора да ја подобрат структурата на трговијата со стоки, а во суштина, тоа бара намалување или елиминирање на трговските бариери помеѓу ЕУ и Кина, кои го попречуваат подобрувањето на трговската структура.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 14 Jan 2019 12:14
Last Modified: 14 Jan 2019 12:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21044

Actions (login required)

View Item View Item