The role and significance of the State Attorney's Office in the justice system of the Republic of Macedonia (I)

Apasiev, Dimitar and Kambovski, Igor and Ampovska, Marija (2018) The role and significance of the State Attorney's Office in the justice system of the Republic of Macedonia (I). Visions Magazine (31). pp. 145-157. ISSN 1857- 9221

[thumbnail of Vizione nr. 31 Studious and scientific magazine split-merge.pdf]
Preview
Text
Vizione nr. 31 Studious and scientific magazine split-merge.pdf - Published Version

Download (643kB) | Preview

Abstract

Овој прв коавторски труд, кој е плод на професионалната соработка на тројца наставници од Катедрата за граѓанско право на Правниот факултет при Државниот универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, е дел од планираната издавачка дејност за 2018 година во рамки на едногодишниот научно-истражувачки проект: Улогата и значењето на Државното правобранителство во правосудниот систем на Република Македонија. Проектот е финансиран од страна на Фондот за научно-истражувачка работа на УГД, а трудов е само првиот дел од една замислена поголема трилогија, која би претставувала монографија посветена на овој специфичен орган во нашиот правен поредок. Авторите, користејќи го правно-историскиот и нормативниот метод, започнуваат со легислативната уреденост на оваа институција во правниот систем на нашата земја, уште во периодот по Втората светска војна, кога Македонија беше дел од СФР Југославија – разгледувајќи го нејзиниот еволутивен пат низ сојузните и републичките закони. Потоа се разработува правниот статус и улогата на Јавното/Државното правобранителство во правосудниот систем на Р. Македонија, согласно своевремено актуелната регулатива, која важела низ текот на годините во втората половина на XX и почетокот на XXI век. Во третото поглавје се продолжува со разгледување на правната природа на Државното правобранителство, како учесник во судската парнична постапка; за да во четвртото и последно поглавје се финишира со опис на внатрешната организациска структура на правобранителството, како државен орган sui generis.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 14 Jan 2019 13:14
Last Modified: 14 Jan 2019 13:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21038

Actions (login required)

View Item View Item