Општествената / правната одговорност и вештачката интелигенција

Todorova, Biljana (2018) Општествената / правната одговорност и вештачката интелигенција. I D E A International Journal of Science and Arts, 2 (3). pp. 141-146.

[thumbnail of IJSA IDEA Vol.2 No.3 - BT-ZA.pdf]
Preview
Text
IJSA IDEA Vol.2 No.3 - BT-ZA.pdf

Download (322kB) | Preview

Abstract

Појдовен став на трудот е дека доаѓањето на вештачката интелигенција предизвикува загриженост поради компјутеризираните одлуки, посебно затоа што вештачката интелигенција се шири во сè повеќе и повеќе области на општествениот живот. Таа е присутна во банкарскиот, правниот и деловниот сектор, потоа во националните здравствени институции и влади. Сепак, проблемот не е во нејзината раширеност туку во правичноста и одговорноста.
Експертите веќе направија долга листа на случаи во кои вештачка интелигенција згрешила, без разлика дали поради грешка во кодирањето или поради вкоренетите предрасуди во податоците на кои е обучена. Лошата вештачка интелигенција означила сосема невини луѓе како терористи, испраќала болни луѓе од болници во домови. Поради неа, некои луѓе ги загубиле своите работни места или им била одземена дозволата за возење. Други биле елиминирани од избирачкиот список или властите гонеле погрешен човек кој, наводно, не платил за алиментација.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Biljana Todorova
Date Deposited: 13 Dec 2018 11:33
Last Modified: 13 Dec 2018 11:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20971

Actions (login required)

View Item View Item