Улогата на вештачката интелигенција во остварувањето на социјалните права

Todorova, Biljana (2018) Улогата на вештачката интелигенција во остварувањето на социјалните права. IDEA, International Journal of Science and Arts, 2 (3). pp. 135-140.

[thumbnail of IJSA IDEA Vol.2 No.3-BT.pdf]
Preview
Text
IJSA IDEA Vol.2 No.3-BT.pdf - Published Version

Download (328kB) | Preview

Abstract

Познато е дека социјалните права своја основа имаат и во акти и документи од меѓународен карактер (декларации, пактови, конвенции) и од домашен (на конкретната држава) карактер (устав, закони, програми и слично).
За остварување на одделните социјални права (како што се социјална сигурност и заштита, здравствено осигурување и здравствена заштита, пензиско и инвалидско осигурување, посебни социјални права) практично се изградува систем низ кој се идентификуваат и се остваруваат тие права (со правна регулатива, со утврдени принципи, овластени и задолжени институции и субјекти, процедури и постапки).
Вештачката интелигенција како широка концепција и практична дејност има и може да има важна улога во обликувањето и функционирањето на овие системи заради остварување на социјалните права.
Во трудот се прави основен преглед на димензиите и компонентите на улогата на вештачката интелигенција во остварувањето на социјалните права.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Biljana Todorova
Date Deposited: 13 Dec 2018 11:32
Last Modified: 13 Dec 2018 11:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20970

Actions (login required)

View Item View Item