Пасивен третман на руднички води

Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita and Golomeov, Blagoj (2018) Пасивен третман на руднички води. In: Подекс-Повекс '18, Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини, 09-11 Nov 2018, Struga, Macedonia.

[thumbnail of PODEKS 2018 Afrodita.pdf]
Preview
Text
PODEKS 2018 Afrodita.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се презентирани технологиите за пасивен третман на руднички
води, нивната примена, ефективност, трошоци и ограничувања. Опишани се следниве
технологии: конструирани мочуришта, безкислородни варовнички дренажи, отворени
варовнички канали и системи со вертикален проток.
За разлика од технологиите за активен третман кои бараат константно одржување на
системот, технологиите за пасивен третман бараат понизок степен на одржување или
воопшто нема потреба да се одржуваат.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 28 Nov 2018 09:13
Last Modified: 28 Nov 2018 09:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20865

Actions (login required)

View Item View Item