Истражување за употребата на енергетски пијалоци и нивните ефекти врз здравјето кај студентите во Република Македонија

Feflakova, Ruzica and Aleksandrov, Mihail and Arsova-Sarafinovska, Zorica (2018) Истражување за употребата на енергетски пијалоци и нивните ефекти врз здравјето кај студентите во Република Македонија. Фармацевтски информатор (48). pp. 64-68. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Trud_za_Farmacevtski_Informator_Feflakova, Aleksandrov, Arsova-Sarafinovska.pdf]
Preview
Text
Trud_za_Farmacevtski_Informator_Feflakova, Aleksandrov, Arsova-Sarafinovska.pdf

Download (453kB) | Preview
[thumbnail of index.html] Text
index.html - Published Version

Download (70kB)

Abstract

Краток извадок
Според дефиницијата на Агенцијата за лекови и храна (Food and Drug Administration – FDA) под терминот енергетски пијалоци се подразбираат производи во течна форма кои најчесто содржат кофеин, со или без други додатни компоненти. Денес на светскиот пазар постојат илјадници различни брендови на енергетски пијалоци, но повеќе од половина од годишната потрошувачка на енергетски пијалоци отпаѓа на брендовите како Red Bull, Monster, Rockstar и Full Throttle.
За да ја истражиме потрошувачкатана енергетски пијалоци меѓу студентите во Република Македонија, спроведовме анкета во која беа анкетирани 341 студент преку електронски анкетен прашалник.
Резултатите од спроведената анкета за потрошувачката на енергетските пијалоци меѓу студентите во Република Македонија покажаа дека во борбата за подобра оценка и поголем интелектуален успех студентите посегнуваат по енергетските пијалоци, без да размислат за последиците и несаканите ефекти.
Клучни зборови: анкетен прашалник, енергетски пијалок, забрзан пулс, зголемена будност, зголемена енергија, кофеин, таурин.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Zorica Arsova Sarafinovska
Date Deposited: 14 Nov 2018 08:53
Last Modified: 14 Nov 2018 08:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20810

Actions (login required)

View Item View Item