Кинезитерапија кај пациенти со фрактура на лакотен зглоб

Nikolovska, Lence and Kostova, Viktorija (2018) Кинезитерапија кај пациенти со фрактура на лакотен зглоб. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 27. pp. 22-23. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Повредите на лакт се многу чести, поради многубројните секојдневни активности на човекот. Со современите техники и методи на хирурзите и на стручниот тим на физиотерапевти и кинезитерапевти лекувањето на компликациите кој се јавуваат после скршеница на ла]
Preview
Other (Повредите на лакт се многу чести, поради многубројните секојдневни активности на човекот. Со современите техники и методи на хирурзите и на стручниот тим на физиотерапевти и кинезитерапевти лекувањето на компликациите кој се јавуваат после скршеница на ла)
2. Text PDF.PDF

Download (6MB) | Preview

Abstract

Лакотниот зглоб е едно од местата на човековото тело кое е подложено на повреди. Од повреди на лактот карактеристични се: сублуксација, луксација, скршеници на олекранонот, повреда на меките ткива. Повредите најчесто настануваат кај лица кој се спортски активни. Настанува поради пад или поради лошо движење. Кај лактот може да дојде до скршеница на било која структура во зглобот, можат да се поделат на: скршеница на дисталниот дел на надлактицата, блискиот дел на лакотниот зглоб,скршеници во површината на зглобот (крајниот дел на коската кој е дел од зглобот). Поради компликациите кои можат да настанат рехабилитацијата, физикалната терапија и кинезитерапијата се неопходни за враќање на потполната функција на зглобот.
Клучни зборови: Фрактура, луксација, рехабилитација, повреда, флексија, екстензија.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 19 Oct 2018 08:05
Last Modified: 19 Oct 2018 08:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20604

Actions (login required)

View Item View Item