Видови на стекнување без основа

Ampovska, Marija and Ilioski, Risto (2018) Видови на стекнување без основа. Зборник на трудови од Петтата меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“. ISSN ISBN 978-608-244-548-9

[thumbnail of Видови стекнување без основа.pdf]
Preview
Text
Видови стекнување без основа.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Иако според одредбите на нашиот Закон за облигационите односи
стекнувањето без основа може да настане на било кој начин, сепак
во практиката се јавуваат неколку најчести начини на стекнување
без основа кои станале типични случаи на овој вид на облигационен
однос. Идентификувањето и анализата на типичните случаи на
стекнување без основа во македонското право и во правната теорија
се наметна како природен следбеник на претходниот труд на
авторите во рамки на кој се направи проучување на стекнувањето
без основаа, почнувајќи од самата терминолошка поставеност,
поимно определување, неговите дилеми, потребните услови за
настанување, и дејството, односно содржината на облигацијата. Во
овој труд акцентот ќе биде ставен токму на прашањето за случаите
на стекнување без основа, поконкретно на исплата на недолгувано,
исполнување на обврска чиј основа не се остварил, исполнување на
обврска чиј основа подоцна отпаднал, употреба на ствари во туѓа
корист, употреба на туѓи ствари во своја корист и стекнување без
основа со дејство на трето лице или надворешен настан.
Клучни зборови: стекнување без основа, збогатување, имот,
облигационен однос, збогатено лице, осиромашено лице.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 12 Oct 2018 09:16
Last Modified: 12 Oct 2018 09:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20526

Actions (login required)

View Item View Item