Новини во перирадикуларната хирургија

Dimova, Cena and Evrosimovska, Biljana and Zlatanovska, Katerina and Naskova, Sanja and Zarkova-Atanasova, Julija (2018) Новини во перирадикуларната хирургија. In: The Power Of Knowledge, XVIII -th International Scientific Conference, Knowledge, 26-29 Sept 2018, Agia Triada, Greece.

[thumbnail of PROGRAMA FINAL AGIA 18.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA FINAL AGIA 18.pdf

Download (284kB) | Preview
[thumbnail of Prezentacija agia triada.pdf]
Preview
Text
Prezentacija agia triada.pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of Ag. Triada.pdf]
Preview
Text
Ag. Triada.pdf

Download (210kB) | Preview

Abstract

Апикоектомијата вклучува хируршко управување со заб со периапична лезија, која не може да се реши со конвенционален ендодонтичен третман (терапија на коренскиот канал или ендодонтско ретридирање). ендодонтичен третман или ретрептирање, не е изводливо или е контраиндицирано, а со тоа и индикација за пери-радикуларна хирургија. Покрај овие "објективни" индикации, ние мора да ги разгледаме барањата на пациентот за финансиите, психолошките проблеми и времето на лекување. Документот покажал ажурирање во перирадикуларната хирургија, која вклучуваше ажурирање на исходот од третманот на перирадикуларната хирургија, микроинструменти, зголемување и интраоперативна инспекција, регенеративни техники, алтернативи за третман на периапична хирургија, нехируршки ретрептирање, терапија за ресекција на коренот и екстракција на заби. Како заклучок, строгиот избор на случаи врз основа на клинички и радиографски параметри е од најголема важност во перирадикуларната хирургија; појавата на микрохируршки принципи, односно употребата на микроинструменти, осветлување и зголемување, ја поедноставија хируршката техника и придонесоа за повисоки стапки на успех во пери радикуларната хирургија; и регенеративните техники треба да се сметаат како дополнителен третман во пери радикуларната хирургија.

Клучни зборови: орална хирургија, пери радикуларна хирургија,

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 09 Oct 2018 20:24
Last Modified: 09 Oct 2018 20:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20509

Actions (login required)

View Item View Item