Основи на зголемување на алвеоларен гребен

Aliu, Shpend and Dimova, Cena and Evrosimovska, Biljana and Zlatanovska, Katerina (2018) Основи на зголемување на алвеоларен гребен. Knowledge - International Journal, Scientific Papers, 26 (4). pp. 1317-1320. ISSN 2545-4439

[thumbnail of PROGRAMA FINAL AGIA 18.pdf]
Preview
Text
PROGRAMA FINAL AGIA 18.pdf

Download (284kB) | Preview
[thumbnail of Scientific 26.4-1-18; 319-322.pdf]
Preview
Text
Scientific 26.4-1-18; 319-322.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: https://www.ikm.mk/

Abstract

Често пати пред поставување на инплантот има потреба од реконструкцијата на изгубениот алвеоларен гребен при што е неопходно да се направи коскена аугментација. Коскени дефекти на алвеоларниот гребен настануваат при: траума, конгенитални аномалии, периодонтални заболувања, долготрајна беззабост и инфекција. Секогаш е неопходно да се направи и реконструкција како на мекото, така и на коскеното ткиво. Автогените коскени графтови, биле користени многу години за надоместување на коскените дефекти, а денеска сеуште се сметаат за златен стандард за вилично – коскено зголемување. Најчесто користен коскен графт е илијачната коска, но исто така се користат и делови од черепот - калварија, ребра, како и делови од тибиа. Најдобро е кога се користи коскен графт од симфизата или од ramus mandibulae. Со зголемување на алвеоларниот гребен е потребно да се врати интермаксиларната гребенска врска, да се обезбеди добар естетски резултат, да се исполнат биомеханичките барања на протезата и да се добие здрава коска за да се обезбеди остеоинтеграција и опстанок на инплантот.
Клучни зборови: алвеоларен гребен, зголемување, вертикално и хоризонтално аугументација.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 09 Oct 2018 19:28
Last Modified: 09 Oct 2018 19:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20507

Actions (login required)

View Item View Item