Дневнички прозни записи во српската и македонската адолесцентска проза

Denkova, Jovanka (2018) Дневнички прозни записи во српската и македонската адолесцентска проза. In: Меѓународна научна конференција Врските меѓу Р. Македонија и Р. Србија низ вековите и денес, 19-20 May 2017, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Bitola2018.pdf]
Preview
Text
Bitola2018.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Овој труд го истражува прашањето на дневничките записи во современата српска и македонска книжевност за деца и млади. За таа цел, најпрвин ќе се обидеме да ги посочиме главните карактеристики на жанрот "дневник", а потоа тие теориски поставки се разработуваат врз текстот на романите „Горановиот дневник“ од Зоран Станоевиќ и „Втората смена“ од Велко Неделковски. Се разбира, овде можат да се вклучат и други дела, но останува фактот дека ваквиот тип на нарација не е многу застапен во современата македонска проза за деца и млади.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 24 Sep 2018 13:26
Last Modified: 24 Sep 2018 13:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20430

Actions (login required)

View Item View Item