Миграции на маладите од Република Македонија; Демографски показатели и перцепции на јавното мислење

Stojanovski, Strasko and Denkova, Jadranka (2018) Миграции на маладите од Република Македонија; Демографски показатели и перцепции на јавното мислење. In: Петта меѓународна научна конференција: Општествените промени во глобалниот свет, 6-7 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Stojanovski, Denkova3.pdf]
Preview
Text
Stojanovski, Denkova3.pdf

Download (575kB) | Preview
[thumbnail of Pages from Proceedings, Shtip 20181111.pdf]
Preview
Text
Pages from Proceedings, Shtip 20181111.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот се анализираат основните демографски показатели за популациското движење во Република Македонија, со фокус на одредени податоци за миграциските движења. Интензивната миграција, во прв ред на младо население до 40 годишна возраст, со различни интензитети се одвива во последните две декади. Ова е особено карактеристично за постконфликтниот период, но во прв ред се базира на различни социо-економски индикатори. Преку анализа на две анкетни истражувања спроведени во 2014 и 2018 година на Правниот факултет во Штип се вклучуваат различни категории на млади, во прв ред од Источниот дел на Република Македонија. Бидејќи секоја претопставка за иден развој во различни општествени сфери (економија, образование, наука и сл.) се поврзани со демографските потенцијали на младото работноспособно население, преку спроведените истражувања можат да се генерираат одредени претпоставки за потенцијалите на развојот на општеството во иднина.
Клучни зборови: млади, демографија, миграции, Македонија, Европа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 24 Sep 2018 12:24
Last Modified: 04 Oct 2018 08:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20412

Actions (login required)

View Item View Item