Постизборни уставни дилеми и формирањето на Владата на Република Македонија

Marolov, Dejan and Stojanovski, Strasko (2018) Постизборни уставни дилеми и формирањето на Владата на Република Македонија. In: Петта меѓународна научна конференција: Општествените промени во глобалниот свет, 6-7 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Proceedings, Shtip 2018.pdf]
Preview
Text
Proceedings, Shtip 2018.pdf

Download (8MB) | Preview
[thumbnail of Marolov, Stojanovski3.pdf]
Preview
Text
Marolov, Stojanovski3.pdf

Download (676kB) | Preview

Abstract

Апстракт
Последните парламентарни избори во Република Македонија резултираа со скоро изедначен број на пратеници помеѓу коалициите предводени од најголемата опозициона и најголемата позициона партија. Ваквиот тесен резултат беше иницијатива за различни толкувања на уставните одредби во врска со давањето на мандатот за формирање на влада и што во случај да мандаторот не успее да формира влада во уставно предвидениот рок. Особено вториот дел од претходното прашање побудува интерес зошто македoнскиот устав нема предвидено таква ситуација. Трудов ќе направи преглед на мислењата соодветни експерти, ќе ја анализира воспоставената пракса, детално ќе го анализира највисокиот македонски правен акт и ќе го компарира со уставите на Србија и Хрватска (во делот на избор на влада). На база на претходново ќе се обидеме да дадеме конкретни препораки како треба да се постапи во конкретната ситуација , нешто што може да влијае врз создавањето на новата но и на било која идна влада во Република Македонија.
Клучни зборови: мандат, устав, влада, претседател, парламент, политички партии

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 24 Sep 2018 12:23
Last Modified: 24 Sep 2018 12:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20411

Actions (login required)

View Item View Item