Времето и часот - контрастивна анализа во македонскиот, српскиот и германскиот јазик

Ilieva, Valentina and Ivanovska, Biljana and Monavceva, Simona and Ilieva, Kristina (2018) Времето и часот - контрастивна анализа во македонскиот, српскиот и германскиот јазик. Зборник на трудови, Меѓународна научна конференција, Битола. pp. 715-729. ISSN 978-608-65122-7-9

[thumbnail of труд0а.pdf]
Preview
Text
труд0а.pdf

Download (278kB) | Preview
[thumbnail of Sodrzina 2а.pdf]
Preview
Text
Sodrzina 2а.pdf

Download (451kB) | Preview
[thumbnail of Zbornik 1.pdf]
Preview
Text
Zbornik 1.pdf

Download (347kB) | Preview
[thumbnail of TRUD%20UHRZEIT%2007.5.2017а.pdf]
Preview
Text
TRUD%20UHRZEIT%2007.5.2017а.pdf

Download (744kB) | Preview

Abstract

Времето и изразувањето на времето во часови се елементи кои ја отсликуваат културата на еден народ и затоа треба на истото да се обрне внимание при изучувањето на часот како на мајчин така и на странски јазик. Голема е веројатноста изучувачите на странскиот јазик да го користат времето и изразувањето на времето во часови при секојдневната комуникација. Во ситуации на невладеење на истото, можат да се јават проблеми во комуникацијата. За спречување на истите, наставниците по мајчин и странски јазик треба да овозможат правилно совладување и примена на времето изразено во часови на мајчин и странски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 03 Oct 2018 10:08
Last Modified: 03 Oct 2018 10:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20405

Actions (login required)

View Item View Item