Употреба на отпечаточни материјали во фиксна протетика во источна Македонија

Zlatanovska, Katerina and Kovacevska, Ivona and Dimova, Cena and Longurova, Natasa and Naskova, Sanja and Panova, Gordana and Jurukova , Milena (2018) Употреба на отпечаточни материјали во фиксна протетика во источна Македонија. Knowledge: International Journal Scientific Papers, 22 (5). pp. 1428-1432. ISSN 1857-92

[thumbnail of Труд 3.pdf]
Preview
Text
Труд 3.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

За изработка на естетска и функционална протетска конструкција од исклучителна важност се отпечаточните материјали кои ги употребуваме. Тие се користат за добивање на негативен одраз од забите и од меките ткива во усната празнина. За да се изработи една фикснопротетичка конструкција потребно е да се земе прецизен отпечаток од препарираните заби, кој ќе ги содржи сите прецизни и точни информативни податоци кои овозможуваат идентично пренесување на ситуацијата од устата на пациентот

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 13 Aug 2018 10:20
Last Modified: 13 Aug 2018 10:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20299

Actions (login required)

View Item View Item