Критичка евалуација на теоријата на монополистичка конкуренција со осврт на стручниот труд од Диксит и Стиглиц од 1977 година

Josheski, Dushko (2008) Критичка евалуација на теоријата на монополистичка конкуренција со осврт на стручниот труд од Диксит и Стиглиц од 1977 година. Contributions. pp. 1-10. ISSN 0420-0950

[thumbnail of 07_Monopolisticka konkurencija.pdf] Text
07_Monopolisticka konkurencija.pdf

Download (276kB)

Abstract

Моделот на монополистичката конкуренција изграден од Авинаш Диксит и Јозеф Стиглиц беше
искористен за проучување на оптималниот диверзитет на трудот. Тоа е едноставен модел со n
монополистички добра, и едно нумерарно добро коешто е труд ( ) односно агрегација за сите добра
во економијата.Моделот ја поедноставува економијата на два сектори. Првиот сектор претпоставува
хомогено добро под претпоставка за постојана економија на обем и е модел на перфектна конкуренција, а
вториот сектор се состои од голема група монополисти кои произведуваат под растечка економија на
обем. Овој модел е применлив во макроекономијата, теоријата на раст, меѓународната трговија итн. Друг
позначаен заклучок е дека под растечка економија на обем монополистичката конкуренција ќе води кон
поголемо нивo на производна диференцијација од оштествено оптималното.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dusko Josevski
Date Deposited: 26 Nov 2012 08:40
Last Modified: 26 Nov 2012 08:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2026

Actions (login required)

View Item View Item