Оперативно планирање на рудничката вентилација

Mirakovski, Dejan (2007) Оперативно планирање на рудничката вентилација. In: Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини, 06-07 Dec 2007, Probištip, Macedonia.

[thumbnail of Trud 11.pdf] Text
Trud 11.pdf

Download (5MB)

Abstract

Комплексот од мерки и системи за вентилација е основен начин за одржување на подземната атмосфера во состојба која овозможува нормални услови на работа на луѓето и опремата во подземните работилишта.Со оглед на постојаните тенденции на усложнување на природните услови во кои се одвиваат подземните операции од една страна и примена на високо продуктивни технологии и помокни машини од друга, проблемот со ефикасна и економична инженерска контрола на квалитетот на подземната атмосфера станува се поизразен.Од тука произлегува неопходноста од научно издржан пристап во решавањето на проблемите поврзани како со проектирањето така и со оперативното управување со ситемите за вентилација.Во трудот се образложени основните принципи на дизајнирање и оперативна контрола на вентилационите системи, кои со користење на современите алатки можат во голема мера да ги олеснат оперативните задачи на инженерите за вентилација и пред да осигураат ефикасна и економична вентилација на подземните простории.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 26 Nov 2012 07:15
Last Modified: 19 Nov 2014 11:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2025

Actions (login required)

View Item View Item