Семејството и семејните вредности во современата македонска книжевност за деца и млади на Оливера Николова

Denkova, Jovanka (2018) Семејството и семејните вредности во современата македонска книжевност за деца и млади на Оливера Николова. In: Научен собир: Књижевност за децу у науци и настави, 21-22 Apr 2017, Jagodina, Srbija.

[thumbnail of jagodina2018.pdf]
Preview
Text
jagodina2018.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот се осврнуваме на современата македонска книжевност за деца и млади, поконкретно на прашањето за семејството и семејните вредности кои се негуваат во истото. Во трудот ќе се задржиме на дела од македонската книжевност за деца и млади од македонскиот автор Оливера Николова во кои ликовите/протагонистите покажуваат позитивни вредности во релациите со останатите луѓе. Преку ваквите ликови и дела, треба да им се помогне на децата и младите да градат релации во согласност со нивните семејни вредности, да им помогнат да го разберат значењето на поддршката во семејството, и да препознаат како овие семејни вредности кои треба да се негуваат од најраното детство ќе им помогнат да надвладеат одредени пречки или предизвици со кои ќе се сретнат во понатамошниот живот. За таа цел, ќе се разгледуваат текстови во кои експлицитно се третираат теми од современиот живот и современото живеење, како развод на родители, посвојувања, пороците на денешницата, конфликти во семејството, смрт во семејството, периодот на адолесценцијата, улогата на постарите (родителите, бабите и дедовците) при негување на овие вредности и сл. Бидејќи книжевноста за еден од најефективните начини да се воспитуваат младите генерации, ќе се издвојат дела од современи македонски автори во кои се негуваат позитивните вредности, како толеранцијата, разбирањето, воспитанието, вниманието кон другиот итн.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 01 Jun 2018 08:13
Last Modified: 01 Jun 2018 08:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/20070

Actions (login required)

View Item View Item