Крвните дискразии и промени на оралната лигавица

Popovska, Mirjana and Petrovski, Mihajlo and Atanasovska-Stojanovska, Aneta and Antovska, Zorica (2008) Крвните дискразии и промени на оралната лигавица. Македонски стоматолошки преглед, 32 (1-2). pp. 72-82. ISSN 0350-8129

Warning
There is a more recent version of this item available.
[thumbnail of МСП-2008-1-2.pdf]
Preview
Text
МСП-2008-1-2.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Авторите со желба да дадат придонес во клиничката симптоматологија кај децата со хематолошки заболувања ја поставиле целта на ова истражување-да се евидентираат оралните промени кај децата со присутни анемии и акутни леукози во однос на времетраењето на заболувањето како и разликите во промените за двете заболувања. Проследени се 40 деца, и кај сите освен анамнеза извршен е клинички преглед, со методите на палпација и инспекција. Откриени се најчестите орални промени кај децата со анемии и со акутни леукози и нивната зависност од времетраењето. Забележана е драстично потешка клиничка симптоматологија кај лицата со акутни леукози поради нарушувањата во самата крвна лоза, последица на самите патогенетски случувања карактеристични за ова заболување.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Mihajlo Petrovski
Date Deposited: 22 Jun 2018 12:06
Last Modified: 22 Jun 2018 12:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19937

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item