Платон vs. Аристотел: философско-религиските основи на културните разлики во Европа

Stojanov, Trajce (2016) Платон vs. Аристотел: философско-религиските основи на културните разлики во Европа. In: Меѓународен дијалог: исток - запад» (психологија, филозофија, лингвистика, културологија и образование, 4 June 2016, Sveti Nikole, Macedonia.

[thumbnail of Spisanie-7-konferentsija-FILOZOFIJA.split-and-merged.pdf]
Preview
Text
Spisanie-7-konferentsija-FILOZOFIJA.split-and-merged.pdf

Download (265kB) | Preview
[thumbnail of Платон vs. Аристотел.pdf]
Preview
Text
Платон vs. Аристотел.pdf

Download (213kB) | Preview

Abstract

Една подлабока анализа ќе ни покаже дека културните идентитети и духовноста воопшто, се фундирани во многу подлабоки онтолошки длабочини отколку што на прв поглед се чини. Есејов има за цел да ги покаже тие онтолошки нивоа на кои лежи духовноста во културата, и тоа низ следниов методолошки пристап: да осветли некои историски религиозни и философски идеи од антиката до денес, да ги компарира Источниот и Западниот културен менталитет за да
ги посочи специфичните философско - религиозни обележја кои ги оформиле културните идентитети. Притоа поимот „култура“ ќе биде сфатен во најшироко значење во кој влегуваат сите човекови творби од материјала и духовна природа како и специфичната духовност и идеологија во дадените општества, а дистинкцијата, пак меѓу Истокот и Западот се однесува на Западно – европските
(католички и протестантски) и источно – европските (православни) земји.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 25 Apr 2018 07:28
Last Modified: 25 Apr 2018 07:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19898

Actions (login required)

View Item View Item