Евроазиство – третиот пат на Русите

Stojanov, Trajce (2015) Евроазиство – третиот пат на Русите. In: Симпозиум на тема Философија и политика по повод Светски ден на Философијата, 19-20 Nov 2015, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Evroazistvo-SvetskiDenFilosofija2015.pdf]
Preview
Text
Evroazistvo-SvetskiDenFilosofija2015.pdf

Download (626kB) | Preview
[thumbnail of Текст.pdf]
Preview
Text
Текст.pdf

Download (620kB) | Preview

Abstract

Евроазиството како политички, геополитички, и философско-историски проект е зачнат во средината на минатиот век, како некаква алтернатива, трет пат од спотивставените позиции на словенофилите и западњаците. Евроазиството е значајно политичко-философско учење кое остава огромен траг во историјата на руската мисла, а кое има особено значење и денес. Затоа што преку историчарот Лав Гумиљев (1912-1992) кој самиот се декларирал како „последниот евроазијец“, овие идеи влегуваат во современите текови на руската мисла, со што тој станува директен иснпиратор на она што сега се нарекува нео-евроазиство. Политиката и на денешна Русија главно е доминирана од евроазиските ставови на В. Путин и неговите најблиски соработници и идеологот Александар Дугин.
Овој труд се занимава со историјата на тој концепт, но и полемизира со некои од противречностите и заблудите на истиот. Укажува на суштинската грешка во самите негови основи – да се построи идентитет исклучиво врз основа на географскиот фактор, особено на така огромно подрачје како Русија, т.е. Евроазија. Тој обид е теориски невозможен, а практично кобен.
Клучни зборови: Евроазија, евроазијство, геополитика, философија на историја, политика, Русија, Путин

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 24 Apr 2018 11:19
Last Modified: 24 Apr 2018 11:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19896

Actions (login required)

View Item View Item