Една можна критика на Бахтиновата интерпретација на Достоевски

Stojanov, Trajce (2016) Една можна критика на Бахтиновата интерпретација на Достоевски. Palimpsest International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research, 1 (2). pp. 115-126. ISSN 2545-3998

[thumbnail of 1746-193-3199-1-10-20170125.pdf]
Preview
Text
1746-193-3199-1-10-20170125.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува една поинаква интерпретација на поетиката на Достоевски и тоа во однос на Бахтиновата. Имено, трудот претставува критички осврт на интерпретацијата на Бахтин, за „полифоничниот роман“ на Достоевски, при тоа нудејќи сосема поинакво видување на творештвото на рускиот мислител-писател. Револуционерното исчитување на Достоевски, од страна на Бахтин, е логички конзистентно, но според наше мислење, испушта од вид еден можен пристап во читањето на Достоевски, со кој мислиме дека се избегнуваат потешкотиите кои самиот Бахтин ги наведува и токму заради кои и го предлага „полифоничното“ исчитување на Достоевски. Бахтиновото читање на Достоевски, како што рековме е логички конзистентно, но според нас, го кине живото единство иманентно на творештвото на Достоевски. Затоа, ќе се осмелиме да понудиме поинакво исчитување на поетиката на Достоевски. Тоа читање на дијалектиката на Достевски е синтетичко, што впрочем и се содржи во самиот поим на дијалектичкиот метод кој како таков му претставува основна истражувачка алатка на големиот руски автор.
Клучни зборови: Достоевски, Бахтин, дијалектика, синтеза, метафизика, онтологија, философија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 19 Apr 2018 14:25
Last Modified: 19 Apr 2018 14:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19875

Actions (login required)

View Item View Item