Достоевски како литерализација на философијата на Соловјов

Stojanov, Trajce (2016) Достоевски како литерализација на философијата на Соловјов. In: Прва меѓународна научна конференција - ФИЛКО: филологија, култура и образование, 18-19 March 2016, Stip, Macedonia.

[thumbnail of filko.pdf]
Preview
Text
filko.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Достоевски е најголемиот руски книжевник. Соловјов најголемиот руски философ. Средбата на двата горостаса ќе придонесе секако за взаемно влијание. Во овој труд ние ќе го испитаме влијанието на Соловјов врз големиот руски книжевник. Впрочем, не само што ќе го испитаме, туку ќе поставиме смела теза дека важните идеи во последната фаза од творештвото на Достоевски, се поддиректно влијание на Соловјов, или уште поточно, неговите идеи изнесени во Браќа Карамазови, се само „литерализација“ на философијата на Соловјов, или во најмала рака на неговите основни тези, како онаа за „сеединството“.
Клучни зборови: Соловјов, Достоевски, философија, литература, сеединство, литерализација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 20 Apr 2018 12:02
Last Modified: 20 Apr 2018 12:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19874

Actions (login required)

View Item View Item