Фармакотерапија

Balkanov, Trajan and Darkovska-Serafimovska, Marija and Arsova-Sarafinovska, Zorica (2018) Фармакотерапија. Goce Delcev University, Stip, Macedonia. ISBN 978-608-244-492-5

[thumbnail of Farmakoterapija ucebnik-1-7.pdf]
Preview
Text
Farmakoterapija ucebnik-1-7.pdf

Download (330kB) | Preview

Abstract

Научната и рационалната терапија може да бидат засновани само врз доброто познавање на терапискиот ефект и правилното дозирање на лековите. Токму поради тоа, во овој учебник преку обработување на најзначајните области од кардиологијата, неврологијата, психијатријата, како и белодробните, гастроинтестиналните, инфективните, бубрежните, ендокрините, кожните и онколошките болести се обидовме најзначајните и најчесто користените лекови (лекови од прв избор) да си го најдат местото во терапијата на одредено заболување, во согласност со најновите сознанија и класификации. Во посебен дел обработен е и третманот на болката која е чест симптом којшто ги следи многуте заболувања, нарушувања и оштетувања на ткивата. Особено внимание е посветено на лековите наведени во РЕГИСТАРОТ на Република Македонија од 2017 година. Во табели прикажани се најупотребуваните лекови во терапијата на одредени болести, нивните заштитни имиња и, секако, ставен е акцент на нивното дозирање.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 16 Apr 2018 10:15
Last Modified: 16 Apr 2018 10:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19835

Actions (login required)

View Item View Item