Дидактичното и поучното во книжевноста за деца преку збогатување на лексичкиот фонд кај децата

Denkova, Jovanka (2016) Дидактичното и поучното во книжевноста за деца преку збогатување на лексичкиот фонд кај децата. In: Научен собир „Јазикот наш денешен-јазикот наш насушен“, 14-15 Apr 2016, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of ИЈ2016.pdf]
Preview
Text
ИЈ2016.pdf

Download (736kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледува прашањето за улогата на книжевноста за деца и млади при збогатување на лексичкиот фонд кај децата. Како еклатантен пример и материјал од кој ќе се ексцерпираат податоците ќе се користи романот за деца и млади „Златко-Златец“ од современиот македонски писател за деца и млади Велко Неделковски. Од наведениот роман ќе се издвојат зборовите со кои се запознаваат младите читатели и начинот на кој им се објаснува нивното значење, со што се придонесува за збогатување на нивниот лексички фонд.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 11 Apr 2018 08:30
Last Modified: 11 Apr 2018 08:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19816

Actions (login required)

View Item View Item