Научната фантастика на Станислав Лем

Denkova, Jovanka (2018) Научната фантастика на Станислав Лем. In: X Folia philologica Macedono-Polonica, 15-16.06.2017, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of skopje2018.pdf]
Preview
Text
skopje2018.pdf

Download (657kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледуваат два романи од творештвото на познатиот полски писател Станислав Лем, „Соларис“ и „Непобедливиот“. Најпрвин, ќе се укаже на некои дефиниции на овој жанр, а потоа, согласно со теоретичарите на научната фантастика, ќе се укаже и на нејзините карактеристики и класификации. Притоа, преку анализа на овие два научно-фантастични романи, познати во светски рамки, ќе се разгледуваат особеностите на научната фантастика како жанр, и истите ќе се експлицираат преку ексцерпција на соодветни книжевни моменти во споменатите романи. На тој начин, ќе се потенцира што е она што го издвојува творештвото на Станислав Лем од творештвото на останатите автори на научна фантастика во светски рамки.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 11 Apr 2018 08:11
Last Modified: 11 Apr 2018 08:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19800

Actions (login required)

View Item View Item