The image of childhood in the children's prose of Velko Nedelkovski

Apostolovska, Silvija and Denkova, Jovanka (2018) The image of childhood in the children's prose of Velko Nedelkovski. In: XVI International Conference Knowledge without borders, 15-18 March 2018, Vrnjacka Banja, Serbia.

[thumbnail of vrnjacka banja2.pdf]
Preview
Text
vrnjacka banja2.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе обратиме внимание и ќе се задржиме на сликата на детството во прозата на Велко Неделковски. Детството е кутија исполнета со многу желби и посакувања кои честопати се помеѓу границата на фантазијата и реалноста. Современите македонски писатели осознале дека никогаш не се премногу делата кои се посветени на помладата читателска публика- онаа која ги преживува најдинамичните, најнеизвесните, најнејасните, но воедно и највозбудливи моменти од животот. Од тие причини, тие во своето творештво издвојуваат значајно место на чувствата во младата детска душа. Во своите дела наменети за младите, посебно место им посветуваат на оние први, иницијални проблесоци на емоции, оние бурни младешки душевни бранувања, кои се интензивни како летната горештина, минуваат брзо како летните дождови, но тоа се доживувања и емоции кои оставаат длабоки и неизбришливи траги во срцето на младиот човек.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 10 Apr 2018 13:17
Last Modified: 10 Apr 2018 13:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19772

Actions (login required)

View Item View Item