Математичка дебата – гласот на ученикот - барање извонредност во математичкото образование преку подигање на мотивацијата за учење / практицирање математика

Atanasova-Pacemska, Tatjana and Jolevska-Tuneska, Biljana and Makrides, Gregory and Lazarova, Limonka and Miteva, Marija and Pacemska, Sanja and Trifunov, Zoran and Timovski, Riste (2017) Математичка дебата – гласот на ученикот - барање извонредност во математичкото образование преку подигање на мотивацијата за учење / практицирање математика. In: „Да се биде учител“ - научно-стручна трибина. Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, Факултет за образовни науки, pp. 20-25.

[thumbnail of Zbornik FON.pdf]
Preview
Text
Zbornik FON.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Овој труд е адресиран на конкретниот приоритет-барање извонредност во образованието по математика преку зголемување на мотивацијата на учење. Трудот е презентација на активностите од првата фаза од реализацијата на проектот „Математичка Дебата“ кој има за цел добивање позитивен став кон математиката преку зголемување на мотивацијата за учење математика.
Образложението за зајакнување на мотивацијата за учење математика се однесува на попосредна загриженост за политиката на недостиг на вештини на пазарот на трудот. Интересот на младите за математика и сродни научни дисциплини е важен затоа што е силна детерминанта за избор на кариера во областа на математиката, науката и технологијата (MST). Исто така, постигнувањето и одржувањето на високо ниво на вештини во овие области е од клучно значење за економијата базирана на знаење, па зголемувањето на бројот на дипломирани студенти од МST останува да биде важна цел во сите европски земји.

Item Type: Book Section
Subjects: Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Marija Miteva
Date Deposited: 21 Mar 2018 12:10
Last Modified: 21 Mar 2018 12:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19754

Actions (login required)

View Item View Item