Мониторинг и мапирање на ниво на бучава во урбани средини

Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Boev, Blazo and Doneva, Nikolinka and Samardziski, Boban and Pavlov, Igor (2016) Мониторинг и мапирање на ниво на бучава во урбани средини. [Project]

[thumbnail of МОНИТОРИНГ И МАПИРАЊЕ НА НИВО НА БУЧАВА ВО УРБАНИ СРЕДИНИ.pdf]
Preview
Text
МОНИТОРИНГ И МАПИРАЊЕ НА НИВО НА БУЧАВА ВО УРБАНИ СРЕДИНИ.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Голем број истражувања и мониторинг студии во последните децении укажуваат на бучавата како на загадување на животната средина, дел од загадувањето на воздухот, кое претставува вистинска закана за здравјето на луѓето и квалитетот на живеење.
Во Република Македонија, според расположливата литература и податоци, досега не се спроведени пошироки истражувања за нивото на бучава во животна средина, нејзиното штетно влијание, нема воспоставено државна мрежа за континуиран мониторинг на нивото на бучава и врз основа на тоа изработка на стратешки карти на бучава.
Клучни проблеми кои ја наметнуваат потребата од реализцаија на овој проект: штетното влијание на бучавата врз здравјето на луѓето (аудитивно, психолошко, физиолошко) , а основни причинители за високото ниво на бучава се: комерцијалните активности во урбаните средини, сообраќајот, густина на популација.
Основни очекувани ефекти од реализација на проектот: подигање на свеста за проблемот со бучавата во урбаните комерцијално - резиденцијални зони, обезбедување на подлоги за планирање, утврдување на мерки за подобрување на состојбите.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 20 Feb 2018 12:37
Last Modified: 20 Feb 2018 12:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19628

Actions (login required)

View Item View Item