Комбиниран транспорт-LKW WALTER

Atanasoski, Drasko and Stankovska, Monika (2017) Комбиниран транспорт-LKW WALTER. In: Зборник на трудови од Научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, Штип, Македонија.

[thumbnail of ZBORNIK NA TRUDOVI FTBL KONFERENCIJA 2017 FINAL.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK NA TRUDOVI FTBL KONFERENCIJA 2017 FINAL.pdf

Download (545kB) | Preview

Abstract

Комбинираниот транспорт се однесува на превоз на стока со превозни средства на различни видови транспорт. Овој вид транспорт се извршува со најмалку два вида транспортни средства каде што стоката се претовара од едно на друго транспортно средство. За комбинираниот транспорт значи дека се склучуваат толку договори за превоз колку што транспортни гранки, односно средства учествуваат во реализација на транспортот од изворот до целта. Исто така, во истиот се издаваат толку товарни листови колку што се склучени договори за превоз и се обезбедуваат толку документи за превоз колку што се склучени договори за превоз.
Предностите на комбинираниот транспорт лежат во можноста на искористувањето на специфичните предности на транспортните средства кои учествуваат во транспортниот ланец, додека како слабости можеме да наведеме дека вкупното време на комбинираниот транспорт е многу подолго во однос на тоа кога е вклучен само еден носител на транспорт.
Сето ова погоре наведено ќе биде прикажано преку примерот со најголемата водечка австриска компанија – LKW WALTER.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Drasko Atanasoski
Date Deposited: 20 Feb 2018 12:44
Last Modified: 20 Feb 2018 12:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19620

Actions (login required)

View Item View Item