Унапредување на социјалната заштита преку развојот на бесплатните форми на туризам во Република Македонија

Stojanovska-Stefanova, Aneta (2017) Унапредување на социјалната заштита преку развојот на бесплатните форми на туризам во Република Македонија. In: Научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, 27 May 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Kniga%20so%20apstrakti.pdf]
Preview
Text
Kniga%20so%20apstrakti.pdf

Download (552kB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе дадеме теоретски осврт на поимите туризам и социјална заштита, како и на придонесот и влијанието на државата за развој на новите форми за бесплатен туризам во Република Македонија. Државата е посветена на подобрување на туристичката понуда, но води грижа и за ефикасна заштита на социјалните права на граѓаните и релизација на уставната определба на Република Македонија како социјална држава. Системот на социјална заштита на државата како основен столб на оваа поддршка за граѓаните кои се нашле во положба од социјален ризик треба да обезбеди разновидност на услуги со кои ќе се овозможи не само ублажување на последиците, туку и излез од настанатата состојба. Во рамките на трудот ќе се осврнеме на државниот проект: услуга за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик, деца корисници на посебен додаток и децата без родители и родителска грижа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Aneta Stojanovska
Date Deposited: 03 Feb 2020 10:46
Last Modified: 03 Feb 2020 10:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19607

Actions (login required)

View Item View Item